Screenshot 2024 09 29 at 18.59.15

Tecor: Pravilnim vođstvom do ostvarenja ciljeva

Lean metodologija postala je ključna za mnoge organizacije širom sveta. Najuspešnije svetske i domaće kompanije u svoje procese implementiraju Lean pristup kontinualnog poboljšanja. Međutim, sama primena Lean principa nije dovoljna bez odgovarajućeg vođstva i upravljanja koje može da prepozna i implementira ove principe na pravi način – kažu konsultanti iz kompanije Tecor Consulting koja je lider za implementaciju Lean-a,  Kaizena i WCM-a na našim prostorima.

Pravilno vođstvo je ključ za postizanje ciljeva, jer omogućava ne samo optimizaciju resursa, već i razvoj timova koji rade u harmoniji, smanjujući rasipanje i povećavajući vrednost. Pravilno vođstvo je ključna komponenta uspeha svake organizacije, tima ili pojedinca. Lider nije samo osoba koja daje naređenja i upravlja procesima, već i neko ko inspiriše, motiviše i usmerava tim ka ostvarenju ciljeva. Uspešno vođenje zahteva kombinaciju veština, mudrosti i emocionalne inteligencije kako bi se stvorilo okruženje koje podstiče rast, produktivnost i uspeh. Pravi lider definiše jasne ciljeve i postavlja viziju koja vodi tim ka uspehu. Ova vizija mora biti inspirativna, ali i realistična, omogućavajući članovima tima da razumeju svoj doprinos i osećaju se važnim u procesu.

Tecor-consulting_planiranje

Praksa je pokazala da je u današnjoj poslovnoj trci veoma važno da na čelo organizacije, odseka ili poslovnog tima bude sposobna i kreativna osoba, koja neće na represivan način uticati na organizaciju, već će je pospešivati na rast i razvoj. Lean menadžeri su zbog ovakvih trendova veoma cenjeni i „u modi“ što bi se reklo. Osnovni cilj Lean pristupa je eliminacija rasipanja i kontinuirano unapređenje procesa. U kontekstu vođstva, Lean lider je odgovoran za stvaranje kulture u kojoj se ti principi implementiraju, što omogućava postizanje boljih rezultata s manjim resursima.

Uspešni lideri se fokusiraju na aktivnosti koje direktno dodaju vrednost krajnjem korisniku. Svi procesi i aktivnosti koji ne doprinose kreiranju vrednosti identifikuju se kao rasipanje i eliminišu se ili optimizuju. Lider treba da usmeri tim ka prepoznavanju tih procesa i njihovom poboljšanju. U tom smislu jako je važna i zdrava komunikacija. Dobra komunikacija je osnova svakog uspešnog vođstva. Lideri moraju jasno i otvoreno komunicirati, ne samo o ciljevima i zadacima, već i o očekivanjima i izazovima. Efikasna komunikacija uključuje slušanje članova tima i uzimanje u obzir njihovih mišljenja. Uspešni lideri prepoznaju važnost motivacije. Oni razumeju šta pokreće svakog člana tima i pomažu im da ostanu angažovani i posvećeni ciljevima. Pored toga, pružaju stalnu podršku, kako u profesionalnom tako i u ličnom razvoju. Ključni element dobrog vođstva je Kaizen, princip stalnog unapređenja. Lideri podstiču svakog člana tima da identifikuje mogućnosti za poboljšanje, bez obzira koliko one bile male. Ovaj princip doprinosi stvaranju kulture u kojoj svi, uz lični razvoj osećaju odgovornost za kvalitet i efikasnost procesa.

Vođa koji zna kako pravilno delegirati zadatke pokazuje poverenje u svoj tim. Delegiranje nije samo prenošenje zadataka, već i pružanje prilika za razvoj veština i preuzimanje odgovornosti. Poverenje je osnova na kojoj se gradi autonomija i kreativnost u timu. I ovde Lean metodologija prednjači u odnosu na tradiconalni pristup vođenju. Lean lideri prepoznaju značaj svakog pojedinca u organizaciji. Oni se oslanjaju na veštine i ideje svojih zaposlenih, omogućavajući im da budu deo procesa donošenja odluka. Ovo se postiže kroz uključivanje tima u analizu procesa, identifikovanje problema i pronalaženje rešenja, što povećava angažovanost i motivaciju. Između ostalog Lean vođe su fokusirane na eliminaciju različitih oblika rasipanja, bilo da je reč o vremenu, resursima, prostoru ili ljudskom radu. Identifikacija i smanjenje ovih rasipanja doprinosi većoj efikasnosti, smanjenju troškova i ubrzavanju procesa. Cilj je da se implementiraju procesi i sistemi koje će doneti dugoročne benefite organizaciji. Ova dugoročna perspektiva pomaže timu da se ne zadrži samo na rešavanju trenutnih problema, već da radi na održivim rešenjima koja će doneti uspeh na duži rok. Svaki tim i svaki projekat su jedinstveni. Pravi lider zna da se prilagodi različitim okolnostima i izazovima. Fleksibilnost u pristupu omogućava brže reakcije na promene i bolje rezultate.

Tecor-consulting_radni-dan

Na koji način Lean vođstvo bolje doprinosi ostvarenju ciljeva? Pre svega primenom Lean principa lideri obezbeđuju optimizaciju procesa, smanjenje gubitaka i maksimizaciju resursa. Efikasniji radni procesi vode ka bržem ostvarivanju ciljeva, uz manje utrošenih resursa i vremena. Kroz Lean vođstvo takođe, lideri osnažuju timove, omogućavajući im da preuzmu odgovornost za svoje aktivnosti i doprinose. Ovo povećava motivaciju, a samim tim i produktivnost. Timovi postaju proaktivni u prepoznavanju prilika za poboljšanje. Ova kultura stalnog unapređenja vodi ka stalnom prilagođavanju i evoluciji poslovnih procesa, što organizaciji omogućava da ostane konkurentna.

Sve činjenice pokazuju da je pravilno vođstvo ključno za uspešno postizanje ozbiljnijih i viših ciljeva. Ono se zasniva na kombinaciji ključnih vrednosti i veština koje omogućavaju lideru da uspešno usmerava, motiviše i inspiriše svoj tim. Ako na ovaj način vodimo naš tim, ni jedan cilj ne može biti nedostižan. Pravilno vođstvo je suštinski deo postizanja ciljeva u savremenom poslovanju. Kroz fokus na eliminaciju rasipanja, kontinuirano poboljšanje, poštovanje ljudi i dugoročno razmišljanje, lideri stvaraju okruženje u kojem timovi mogu postići visoku produktivnost i uspeh. Na taj način, ne samo da se ostvaruju trenutni ciljevi, već se postavlja temelj za budući razvoj i rast organizacije.

Tekst priredio: Ivan Milanović, konsultant Tecor Consulting